Wat is cranio sacraal therapie?

Cranio is ontstaan vanuit de osteopathie en is bezig met een opmars. Maar wat is cranio sacraal therapie eigenlijk? Hoe werkt het? En voor welke klachten kun je worden behandeld?

Cranio sacraal therapie is een holistische behandelmethode die werkt met subtiele bewegingen en zachte aanraking. Daarbij wordt gekeken naar de gehele mens, zowel fysiek als emotioneel. De cranio sacraal therapeut ziet lichaam en geest als één geheel, met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel te volgen, kun je voelen waar storingen/spanningen zitten.

Het craniosacraal systeem

‘Craniosacraal’ is een samenvoeging van cranium (schedel) en os sacrum (heiligbeen). Samen met de hersen- en ruggenmergvliezen (dura mater) vormen zij een eenheid waarin zich je centrale zenuwstelsel met hersenvocht (liquor) bevindt. Het bindweefsel dat alles binnen het lichaam met elkaar verbindt, noemen we fascie.

Fascie (bindweefsel)

Alle botten, spieren, gewrichten, organen, bloedvaten en zenuwen in ons lichaam zijn omhuld door fascie. Dit bindweefsel ondersteunt en verbindt alle structuren met elkaar. Het kan heel elastisch zijn (bijvoorbeeld rondom spieren) of juist heel stijf (zoals rondom hersenvliezen). Toch blijkt in de praktijk dat de elasticiteit van het bindweefsel uit balans is.

De soepelheid van de fascie bepaalt hoe vrij we ons kunnen bewegen. Oorzaken van spanning in de fascie zijn echter niet alleen fysiek. Ook stressklachten en emotionele trauma’s hebben een negatief effect. Vaak gaat het juist om een combinatie van verschillende factoren, lichamelijk en mentaal.

Craniosacraal ritme

De beweging van hersenvocht zorgt voor subtiele, ritmische trillingen in en rond de hersenen en het ruggenmerg. Dit zogenoemde cranio sacraal ritme is meestal niet waar te nemen met het blote oog of oor, maar kan wel worden gevoeld door een getraind cranio sacraal therapeut. We noemen dit een ritme, omdat de trillingen een bepaalde frequentie hebben, ongeveer tussen de 6 tot 12 cycli per minuut.

Verschillende factoren kunnen het cranio sacraal ritme beïnvloeden. Zoals stress, fysieke en emotionele trauma’s, ziekte en andere verstoringen van het zenuwstelsel. Met zachte aanraking en manipulatie van de schedel, wervelkolom en andere delen van het lichaam kan een therapeut blokkades en spanningen in het systeem losmaken. Dit bevordert de natuurlijke beweging en stroming van hersenvocht.

Hoe werkt cranio sacraal therapie?

Cranio sacraal therapie is een behandelmethode dat het eigen herstellend vermogen van het lijf aanspreekt. Hierbij is het noodzakelijk dat er een goede screening wordt gedaan door de therapeut. Daarom begint een behandeling altijd met een gesprek om de medische geschiedenis, symptomen en doelen van de therapie te bespreken. Bij iedere behandeling dient de client voldoende draagkracht te hebben om de verdieping te kunnen doen.

Tijdens de hele behandeling blijf je volledig gekleed. Eerst ga je comfortabel op een behandeltafel liggen. Met jouw toestemming zal de therapeut zachtjes verschillende delen van het lichaam aanraken om eventuele spanningen of blokkades te voelen. Vervolgens kunnen schedel, gezicht, nek, rug, heupen en andere delen van het lichaam aan worden geraakt en gemanipuleerd om de beweging van hersenvocht te verbeteren.

Is cranio sacraal therapie gevaarlijk?

Hoewel het voor veel mensen nog onbekend is, is cranio sacraal therapie zeker niet gevaarlijk. Cranio werkt met zachte aanraking en subtiele bewegingen, voortdurend rekening houdend met de klacht van de cliënt. Feit is wel dat het qua onderzoek achterloopt op bijvoorbeeld het onderzoek dat is gedaan in de fysiotherapie.

Nieuwe therapievormen moeten vaak eerst hun sporen verdienen voor ze worden geaccepteerd door de reguliere zorgmethoden. Cranio sacraal therapie bestaat inmiddels ruim 60 jaar. Vanaf het begin van het ontstaan wordt er veel onderzoek naar deze behandelmethode gedaan en wordt het over de hele wereld onderwezen.

bram rolloos cranio sacraal therapie
bram rolloos cranio sacraal therapie

Iets voor jou?

Het fijne aan cranio sacraal therapie is dat het voor iedereen veilig en toegankelijk is, ongeacht je leeftijd of problematiek. Heb jij klachten waar je hulp bij zoekt? Dan ga ik graag met je in gesprek. Je kunt zowel met als zonder verwijzing van de huisarts door een cranio sacraal therapeut behandeld worden.

Voor wie?

Over Bram

De fysiotherapie kijkt mechanisch naar de mens. Maar met die manier van kijken komen veel mensen terug met dezelfde klachten. Wat ik me bijvoorbeeld afvraag, is waarom mensen lichamelijke klachten krijgen na een te verwerken verlies, en de ene persoon wel klachten krijgt en de andere niet.

Over mij

Contact

Bram Rolloos

Praktijk Rolloos
Schoterlandseweg 89
8454 KD Mildam
Google Maps

info@craniorolloos.nl
06-46012080

KvK-nummer: 78372364